[OPINION] Nederlandse politiek, crisis en samenleving

Er zijn niet zoveel mensen die deze site lezen, en nog minder die deze post kunnen lezen, maar er zit me iets dwars waar ik het toch eens over wil hebben: de crisis, of beter, de onzin daarvan en het totaal verknipte gedoe met beleggers en banken, en hoe onze regering er mee om gaat.
1) Iedereen heeft het over de crisis en hoe slecht het gaat, maar het is feitelijk niet meer dan fear-mongering. Niemand heeft last van de crisis. Het is wat lullig als je momenteel je baan verliest, maar de inflatie is normaal, prijzen stijgen niet of nauwelijks en er is totaal geen reden om zuinig aan te doen. Tenzij je een bank of belegger bent, is er eigenlijk niets aan de hand.

2) Banken hebben zichzelf in de troep gewerkt, zijn zo corrupt als wat, maar er is nog geen enkele bank waar de verantwoordelijke personen aangepakt zijn. In plaats daarvan moet met gemeenschapsgeld gezorgd worden dat diezelfde personen gewoon door kunnen gaan met dezelfde praktijken en worden ze niet eens met regels aan banden gelegd.

3) Beleggers klagen steen en been dat de overheden moeten ingrijpen, maar iedereen vergeet dat beleggers beroepsgokkers zijn. Beleggen is in de basis niet veel anders als poker of black jack. En terwijl in dit land kamervragen worden gesteld over online poker sites en hoe ze bestreden moeten worden ivm gokverslaving en hoe slecht het wel niet is laten banken, pensioenfondsen en investeerders keer op keer zien dat ze niet weten wat ze doen, en in plaats te zeggen 'nu is het genoeg' geven we deze gokverslaafden een gigantische zak met geld met de mededeling probeer het nog maar eens in de hoop dat het ze deze keer wel lukt. Waarom zouden we ons überhaupt interesseren voor virtuele handel? Bedrijven hebben er geen last van, die hebben hun geld al binnen gehaald tijdens de IPO. Mensen lijken te vergeten dat als het slecht gaat met een bedrijf, dat dan de koers naar beneden gaat, maar als de koers naar beneden gaat wil dat niet per definitie zeggen dat het ook slecht gaat met het bedrijf. Laat speculanten maar lekker gokken, maar val de echte wereld er niet mee lastig.

4) Ontslagrecht. Het moet goedkoper worden om iemand te ontslaan. WTF? Er is in Nederland maar 1 instantie die mag beoordelen of iemand terecht ontslagen wordt: het UWV. Als het UWV zegt dat het onterecht is of geen reden voor ontslag, dan moet men naar de rechter als men toch wil. Met andere woorden, en dit is het deel wat iedereen verzwijgt: mensen die terecht ontslagen worden, gaan via het UWV en krijgen geen zag met geld mee. Mensen die onterecht ontslagen worden krijgen via de rechter een zak geld mee. Wat is er precies mis met een flinke compensatie voor geleden schade doordat een werkgever onterecht van iemand af wil?

Het is goed dat er heldere en duidelijke criteria komen voor het UWV om een ontslag te beoordelen ipv willekeurige interpretatie van de regels. Maar het afschaffen van een gouden handdruk voor mensen die volkomen onterecht en buiten hun schuld ontslagen worden is werkelijk te bizar voor woorden.

Met dit laatste worden bijv consultants (consultancy bedrijven zijn nogal makkelijk met ontslag bij teruglopend werk) feitelijk freelancers met het inkomen van een werknemer. Met andere woorden: werknemers krijgen wel de plichten en de lasten van een werknemer, maar niet de rechten en de lusten.

Duidelijker? JA! Makkelijker? Valt wat voor te zeggen. Goedkoper bij onterecht ontslag? Amehoela!

5) Ben je met pensioen, dan wordt je volgend jaar gekort op je inkomen. Heb je je hele leven betaald voor je eigen pensioen, krijg je het niet. Want anders krijgen mensen die nu werken en betalen voor hun eigen pensioen de rekening. En dat is niet eerlijk. Huh? Laten we wel even duidelijk blijven: in tegenstelling tot de AOW, betaal je pensioen premie niet voor degenen die nu met pensioen zijn, maar voor jezelf! Maar het is wel eerlijk dat mensen die al betaald hebben en er niets meer aan kunnen veranderen niet krijgen waar ze recht voor hebben? Als de ziektekosten hoger worden, wordt mijn verzekering toch ook duurder? Waarom dan niet mijn pensioen premie? Ik moet nog 25 jaar, dus alle tijd om e.e.a. aan te vullen. Maar het is verder prima dat die pensioen fondsen in grote dure kantoren zitten, met bergen personeel en zeer dik betaalde directies.

6) Staatsschuld. We horen bijna dagelijks dat er 18-24 miljard euro bezuinigt moet worden, afhankelijk van welke persoon zijn lippen beweegt. Vervolgens wordt er aan alle kanten gesproken over lastenverzwaring. Hallo meneren en mevrouwen politici: bezuinigen betekend minder geld uit geven, lastenverzwaring is meer geld binnen halen. Hoe moeilijk kan het zijn? Zeg eens gewoon wat er aan de hand is, er is een tekort op de begroting. Tekorten kunnen opgelost worden door of minder uit te geven, of door meer inkomsten te genereren. Maar ga niet de bevolking proberen te besodemieteren door te zeggen dat je minder gaat uitgeven als je bedoelt dat je meer gaat ophalen.

Ik bedoel, waar zijn we in Godsnaam mee bezig met ons allen? Is een samenleving waar mensen gereduceerd worden tot productie-eenheden werkelijk het soort samenleving waar we met z'n allen naar toe willen? Vinden we het al normaal dat als je niet deelneemt aan het productie proces door ziekte, ontslag of pensioen je dan maar verder ook nergens recht op hebt? Ik denk het niet, en ik vind het verbazend en frustrerend om te zien dat iedereen het laat gebeuren en er zelfs niets van gezegd wordt.

Sorry voor het lange verhaal. Is veel langer geworden als ik dacht. Maar dit zijn dingen waar ik me momenteel mateloos aan kan ergeren als ik de krant lees, of naar BNR luister.